20 de Motive pentru a face sport – part 3

Publicitate

Când la o ocazie specială ciocnești un pahar și spui “La mulți ani cu sănătate!” gândește-te ce ești dispus să faci pentru ca această urare să nu fie doar o vorbă-n vânt! Poți să-ți găsești motivația, să depui un mic efort și să investești câteva ore pe săptămână?

Cum ți-am spus și în episoadele anterioare, sportul nu este o activitate naturală, ci una inventată de om, pentru a înlocui lipsa necesității de a ne mișca pentru asigurarea traiului zilnic. Sfânta lene și tendința la confort sunt naturale și adânc sădite în ADN-ul nostru. Astăzi nu mai suntem nevoiți să mergem la vânătoare sau la lupta, iar creierul nostru rațional trebuie să fie mai puternic decât instinctele primare leneșe ce vor să economisească energia pentru o eventuală situație de pericol, care nu mai apare. Practic, este imposibil să fii sănătos dacă nu faci mișcare, iar omul de succes al viitorului va trebui să fie activ. 

Sunt Cezar, un cardiolog nonconformist, pasionat de nutriție, sport și psihologie și în acest video voi continua să-ți prezint alte 5 argumente ca să faci mișcare, pentru a-ți ajuta creierul tău rațional ce gândește în perspectivă și vrea să fie sănătos, să lupte cu creierul primitiv care-și dorește confortul. Vei afla cum sportul îți influențează atitudinea și stima de sine, cum te poate ajuta în sănătatea tiroidei și reglarea nivelului energetic, care exerciții scad rezistența la insulină și riscul de diabet și cum te poate ajuta să scapi de adicțiile față de anumite substanțe, iar dacă nu ai văzut primele două părți găsești linkurile mai jos. 

11. ATITUDINE, STIMĂ DE SINE

Sportul îmbunătățește postura, atitudinea, stima și imaginea de sine și este arhicunoscută importanța limbajului corporal în relațiile sociale. Spatele drept, pieptu-n față, privirea sus, scad nivelul de anxietate și te fac să fii mai încrezător; vei fi perceput mai bine, vei reuși să fii mai convingător în negocieri și vei avea astfel mai mult succes pe plan profesional. 

De aceea, este foarte important să exersezi și musculatura posturală, paravertebrală pentru a combate cifoza și durerile de spate care apar foarte frecvent la persoanele sedentare ce stau pe scaun sau cu telefonul în mână multe ore pe zi. Iar dacă-ți place mult să mergi cu bicicleta, ia-ți în bagaj și niște chingi de tipul trx, pe care le poți lega de un copac ca să faci și niște tracțiuni atunci când faci un popas. 

12. ÎNTĂRIREA RELAȚIILOR SOCIALE

Dintre toate viețuitoarele, OMUL este printre cele mai sociabile ființe și depinde de grup pentru a putea supraviețui. Nu este cel mai puternic, cel mai rapid și nici nu are cele mai ascuțite simțuri, dar forța omului constă mai mult în abilitățile de comunicare și relaționare cu semenii săi

De-a lungul istoriei oamenii au mers la vânătoare, la muncă și la război împreună – ceea ce a întărit coeziunea socială, a conferit mai multă putere și încredere fiecărui individ în parte. Oamenii care fac sport și mai ales în echipa, sunt mai disciplinați, mai organizați și au succes pe mai multe planuri ale vieții. De aceea, îți recomand să nu faci sport de unul singur, fă un sport de echipă sau mergi într-un loc în care poți găsi oameni care să te motiveze să ieși din zona de confort. Un astfel de loc este și clubul Vivertine din Iași, centrul de sport și sănătate în care am investit personal foarte multă pasiune și unde poți avea parte de o mare diversitate de activități: fitness, cardio, panou de escalada, piscină, jacuzzi, sauna, cycling, trx, trambuline, boxing, yoga, zumba, pilates și multe altele. De cele mai multe ori, cei care se apucă de sport singuri acasă, în sufragerie, neavând suportul grupului, renunță foarte ușor. 

Publicitate

13. NIVELUL ENERGETIC SCĂZUT SAU PROBLEME TIROIDIENE?

Hormonii tiroidieni au rolul de a regla nivelul energetic al organismului, dar de-a lungul evoluției, noi oamenii, ne-am redus redus constant necesarul de energie: În trecut consumam mai multe alimente crude, integrale, mai multe rădăcini și plante care necesitau mai mult efort pentru  masticație, mai multe enzime pentru spargerea peretelui celular și absorbția nutrienților, iar intestinul era mai lung și maxilarul mai dezvoltat. Odată cu descoperirea focului omul a reușit să absoarbă mai mulți nutrienți dintr-o cantitate mai mică de hrană, ceea ce ia oferit un avantaj evolutiv, intestinul s-a scurtat, iar maxilarul s-a micșorat (de aici și problema măselei de minte). În ultimii ani însă, lucrurile au ajuns la cealaltă extremă odată cu inventarea blenderelor, storcătoarelor și alimentelor intens procesate, aproape gata digerate, care nu mai necesită atât de multă energie.

Indiferent că e vară sau iarnă, noapte sau zi, oamenii moderni trăiesc la temperatură constantă și nu prea mai consumă energie nici pentru termoreglare. Gândește-te că celelalte animale stau afară și în decembrie și în august, și noaptea și ziua și sunt nevoite să se adapteze.

Și dacă mai punem la socoteală că și pentru deplasarea din punctul A în punctul B nu mai folosim atât de multă energie, nu ne mai cățărăm, nu mai alergăm, nu mai înotăm – nu e de mirare că nivelul energetic total al omului modern este foarte, foarte scăzut – iar pe principiul “use it or lose it” – ce nu folosești se pierde  – atât de mulți oameni au probleme cu hormonii tiroidieni.

Pentru că nu ne mai permitem să petrecem jumătate de zi mestecând și nici nu mai putem dormi afară în pielea goală, sportul rămâne cam singura metodă de a mai reechilibra balanța consumului și producției de energie, ajutând în menținerea sănătății tiroidei. 

14. GLICEMIE CRESCUTĂ ȘI RISC DE DIABET ?

Dacă ai glicemia crescută sau chiar în parametri normali, dar în partea superioară a intervalului, adică în jur de 90 mg/dl, îți recomand să-ți faci și următoarea analiză: Indicele HOMAcare măsoară rezistența la insulina, iar dacă aceasta este crescută poți considera că ești în stadiul de pre-prediabet cu risc mare de a dezvolta diabet în următorii ani. Rezistența la insulina poate fi generalizată sau localizată, la nivel muscular sau hepatic. Sportul, dar mai ales cel de intensitate crescută, pe intervale HIIT – high intensity interval training, este o soluție extrem de eficientă pentru scăderea rezistenței la insulina la nivelul celulelor musculare, dar e nevoie și de o alimentație sănătoasă și de post intermitent care scad rezistența la insulina la nivel hepatic. Spre exemplu, sunt oameni care fac sport, dar pentru că au un aport ridicat de carbohidrați sau zahăr, au rezistență la insulină la nivel hepatic, grăsime pe organe și în jurul taliei. Sau, invers, sunt oameni care mănâncă sănătos și țin post intermitent, dar pentru că nu fac mișcare au rezistență la insulina la nivelul celulelor musculare. 

15. TRATAMENTUL DEPENDENȚELOR – ALCOOL. FUMAT…

La persoanele care încearcă să scape de dependența de anumite substanțe sau obiceiuri nesănătoase, studiile au demonstrat că exercițiile fizice pot ușura simptomele de sevraj precum anxietatea, depresia, iritabilitatea sau furia, contribuie la distragerea atenției, reducerea intensității poftei față de acele substanțe și astfel la prevenirea recidivelor.

De asemenea, exercițiile fizice pot ajuta la creșterea încrederii în propria putere de a atinge obiectivele și a depăși obstacolele, la grăbirea vindecării sistemului nervos central și a întregului organism ce au suferit de pe urma abuzului de substanțe. 

Sunt oameni care au scăpat cu ajutorul sportului de anumite adictii cum ar fi cea de alcool sau zahăr, dar au căzut în cealaltă extremă și fac sport excesiv. Nu-ți forma din sport noul tău drog, deoarece orice este prea mult are efecte negative.  S-a demonstrat că sportul excesiv timp de mulți ani perturbă hormonii, creează stres oxidativ, poate cauza probleme cardiace și îmbătrânește organismul. Cea mai bună soluție este să variezi activitățile cât mai mult și să-ți iei plăcerile și satisfacțiile din mai multe surse, creează-ți și alte pasiuni, spre exemplu gătitul sănătos, învățarea unui instrument muzical, îngrijirea unui animal de companie, etc. 

Abonează-te la newsletter pentru a primi mai multe informații!

Publicitate

2 comentarii la articolul “20 de Motive pentru a face sport – part 3”

  1. Felicitari, dr. Cezar pentru calitatea informatiilor pe care le oferiti si modul usor de inteles si convingator prin care le transmiteti! Ne bucuram ca v-am descoperit si chiar incercam sa va urmam sfaturile. Va multumim! 🙏

    Cu respect,
    Fam. Aftinescu ☺️

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *