Căderea părului: cauze și remedii naturale – part 2

Publicitate

Părul, pielea, unghiile sunt o oglindă a sănătății generale și nu ai cum să le menții sănătoase, dacă corpul tău nu este sănătos. Unele șampoane, loțiuni, balsamuri sunt absorbite prin piele și acționează asupra părului de la rădăcină până la vârf, dar și mai bine este să-l hrănești și din interior printr-un stil de viață sănătos și o nutriție corectă. 

Dereglările hormonale sunt printre principalele cauze ale căderii părului, cum am spus și în partea întâi, atât nivelele scăzute de hormoni sexuali (testosteron și estrogen) dar și nivelele foarte crescute, pot cauza alopecie. Activitatea sexuală regulată, dar și satisfăcătoare, normalizează nivelele hormonale atât la bărbați, cât și la femei.

În cazul femeilor, dereglările hormonale apar în sarcină, la menopauză, în sindromul ovarului polichistic, prin expunerea excesivă la unele substanțe toxice precum cele din plastic sau în cazul administrării unor contraceptive

În timpul sarcinii, estrogenul prelungește faza anagenă de crestere a părului și încetinește faza telogenă, iar părul gravidei se transformă într-o adevărată podoabă, fiind mai voluminos, mai mătăsos, mai strălucitor și mai puternic, dar după naștere, dacă viața sexuală este afectată cum se întâmplă în cazul multor cupluri, estrogenii scad foarte mult și astfel mai multe fire de păr vor intra simultan în faza telogenă și se va observa o cădere accentuată a părului. 

În cazul în care estrogenii sunt mult prea crescuți – se produce afectarea hormonilor tiroidieni care sunt importanți pentru producerea energiei mitocondriale și, în consecință, părul nemaifiind alimentat corespunzător se subțiază, iar faza anagenă se reduce.

Șocul emoțional puternic poate determina căderea părului în anumite arii circulare așa numita Alopecia areata – când  sistemul imunitar dezechilibrat produce anticorpi împotriva foliculilor piloși. 

Alte cauze mai pot fi: dietele drastice de slăbire care privează corpul de proteinele, vitaminele şi mineralele necesare, sindromul inflamator generalizat din cadrul bolilor cronice: cardiovasculare, diabet, cancer, administrarea unor medicamente, chimioterapia, radioterapia, cazuri în care părul se rărește, încărunțește și cade de peste tot. 

Și ar mai fi agresiunea mecanică asupra părului. Unele coafuri precum extensiile de păr și codițele împletite de tip afro pot duce la apariția alopeciei de tracțiune, iar tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot cauza inflamația foliculilor piloși și pierderea părului, iar dacă se produc cicatrici, aceasta poate fi permanentă.

Sunt Cezar, un cardiolog nonconformist, pasionat de sport, nu 10 metode pe care să le pui în practică și alimentele sau suplimentele care să te ajute să ai un păr mai sănătos.

Iată acum cele 10 METODE pe care să le pui în practică pentru a avea un păr sănătos:

1.ACTIVITATEA SEXUALĂ regulată este foarte importantă pentru reechilibrarea hormonală. Multe femei, după ce rămân însărcinate și mai ales după naștere, schimbă apelativul partenerului ce anterior avea o conotație intimă, erotică, cum ar fi baby, iubi, darling etc- în “tati” – ceea ce-i cauzează acestuia o scădere a nivelului de testosteron, fenomen cu atât mai grav dacă nou-născutul doarme împreună cu părinții. Cu alte cuvinte, bărbatul este castrat subliminal, libidoul scade, iar viața sexuală intră pe o pantă descendentă. Dacă ești bărbat, ai un nivel crescut de testosteron și nu vrei să chelești, dar partenera nu prea mai este interesată de sex, ai două soluții: fie îi reaprinzi interesul, fie îți găsești o amantă, dar de obicei funcționează ambele metode simultan. Dacă ești femeie și vrei să-ți păstrezi părul, aceeași strategie e valabilă și pentru tine. 

2.Fă sport cu regularitate, pentru că asta duce la creșterea producției de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator care îmbunătățește circulația sanguină în general, dar și nivelul scalpului, iar transpirația ajută la eliminarea mai ușoară a substanțelor toxice care atacă rădăcina firului de păr. Dar nu recomand sportul în exces, mai mult de 7-10 ore pe săptămână, deoarece produce stres oxidativ, surmenaj, perturbarea hormonilor, îmbătrânire precoce și căderea părului. 

3.Redu nivelul de stres general prin activități relaxante: cum ar fi sportul, yoga, meditația, muzica, lectura, petrecerea timpului în aer liber la lumină naturală, îngrijirea unui animal de companie, iar dacă ai trecut printr-un eveniment șocant major fă neapărat câteva ședințe de psihoterapie. Alopecia areata se poate vindeca. 

4.Somnul de calitate scade nivelul de stres și este cel mai bun modulator al nivelurilor hormonale: reglează testosteronul, estrogenii, HGH – hormonul de creștere, melatonina și mulți alți hormoni. Am făcut un video cu 10 metode prin care poți avea un somn sănătos – vezi linkul în descriere. 

5. Fă post negru intermitent pentru că reduce inflamația, scade rezistența la insulină, riscul de diabet sau alte boli cronice și te scapă de grăsimea de pe organe, mai ales de pe ficat. Ficatul este uzina organismului și dacă este blocat, toate funcțiile sale sunt afectate, inclusiv cea de activare a hormonilor tiroidieni care reglează energia organismului. 

Publicitate

6. Renunță la zahăr care este extrem de toxic pentru că se leagă de toate proteinele și le strica conformația tridimensională și bineînțeles că asta se întâmplă și cu proteinele din păr. Nu poți avea un păr sănătos pe termen lung dacă consumi zahăr!

7. Renunță la fumat sau la consumul excesiv de alcool. Fumatul afectează endoteliul, învelișul interior al vaselor de sânge,  scade oxidul nitric care este vasodilatator și reduce astfel circulația sângelui, iar consumul excesiv de alcool determină scăderea vitaminelor din complexul B extrem de importante pentru păr. 

8. Expune-te la soare cât mai des, dar nu excesiv, pentru a-ți asigura un nivel normal de vitamina D, dar păstrează părul  acoperit. Vitamina D îmbunătățește starea de spirit și combate depresia, scade inflamația generalizată, echilibrează sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, reglând astfel și hormonii, mai ales pe cei sexuali: testosteronul și estrogenii. Astfel, deficitul de vitamina D este unul din motivele pentru care în sezonul rece căderea părului este mai accentuată și de aceea e important să-ți faci analizele și dacă e cazul să suplimentezi adecvat.

9. Îngrijește-ți părul cu atenție și nu te coafa excesiv! Montează-ți un aparat de dedurizare a apei, pentru că apa dură atacă firul de păr și-l face mai fragil, scăzând tensiunea pe care o poate suporta. Nu te spăla cu apă fierbinte, ci doar călduță, masează blând, nu viguros, pentru că apa umflă cuticulele firului de păr, care se îndepărtează de tulpină și se pot rupe. Folosește produse de calitate ce conțin ingrediente naturale cum ar fi ceaiul verde, mierea de albine, cofeina, aloe vera, uleiul de măsline, de cocos, de avocado sau de argan, iar la final usucă-l cu blândețe la temperatură joasă.

Și 10 Alimentația. Evită dietele extreme sau înfometarea prelungită ce pot cauza deficite nutriționale sau perturbarea hormonilor tiroidieni și scăderea nivelului energetic. Atenție, postul negru intermitent menționat mai devreme nu înseamnă înfometare, ci îngustarea ferestrei de timp în care te poți alimenta. 

Pentru un păr sănătos îți recomand o alimentație diversă și echilibrată bogată în grăsimi sănătoase care ajută la absorbția vitaminelor liposolubile A, E, D, K: ouă, unt, iaurt gras, brânzeturi fermentate, ulei de măsline, fructe de mare, pește gras, unt de cocos, avocado, nuci, semințe. Părul este compus din proteine și deci ai nevoie de un aport moderat de proteine, dar nu excesiv pentru că îți perturbă hormonii,  mai ales testosteronul.

Keratina firului de păr este compusă din metionină și cisteină – doi aminoacizi bogați în sulf. Sulful este un element chimic ce realizează legături strânse între molecule conferind rezistența firului de par. Cantităţi mari de metionină pot fi găsite în ouă, peşte, carne, cereale integrale, seminţe de dovleac sau susan. Legumele și fructele conţin cantităţi mici de metionină şi de aceea, vegetarienii pot avea dificultăți în procurarea acestui aminoacid. Cisteina se găseşte în cantităţi mari în produse lactate, carne, peşte, usturoi, ceapă și cereale integrale.

Toate vitaminele sunt importante pentru un păr sănătos, în mod special cele din grupul B: 

Vitamina B7, adică biotina este o coenzimă implicată în producția keratinei și studiile au demonstrat că suplimentarea cu biotină crește grosimea, rezistența și elasticitatea părului.

Acidul folic (vitamina B9) și Vitamina B12 combat anemia și asigură astfel un nivel normal și sănătos de celule roșii și în consecință o bună oxigenare a sângelui. Vitamina B3 (Niacina) asigură funcționarea optimă a mitocondriilor și producția de energie, iar în lipsa lor apare încetinirea ritmului de creștere și subțierea firelor de păr. O sursă foarte bună de vitamine din grupul B este drojdia nutritivă inactivă.

Pe lângă asta îți mai recomand să iei suplimente cu zinc, crom, siliciu, cupru – microminerale care se găsesc în cantități din ce în ce mai scăzute în solurile secătuite de agricultura intensivă. 

Zincul este necesar pentru diviziunea celulară și menținerea echilibrului hormonal, cuprul menține culoarea părului și previne încărunțirea, seleniul protejează împotriva stresului oxidativ și îmbătrânirii premature, cromul previne despicarea firelor de păr iar siliciul conferă strălucire. O sursă bună de siliciu este planta coada calului ce poate fi consumată sub formă de ceai, tincturi sau capsule.  

Pe lângă aceste metode naturale mai poți apela și la alte soluții cum ar fi terapia cu laser, implantul, unele medicamente precum finasterida, un inhibitor de DHT sau minoxidilul ce stimulează folicul să treacă din faza telogen în anagen, dar ține cont că aceste soluții sunt mai puțin eficiente fără un stil de viață sănătos. 

Sunt Cezar, cardiologul care te încurajează să-ți iei sănătatea în propriile mâini, căci vorba aceea – ce e în mână nu-i minciună!

Dacă ți-a plăcut, te rog nu uita să dai un like sau un share și îți mulțumesc că încurajezi astfel acest proiect educațional! 

Abonează-te la newsletter pentru a primi mai multe informații!

Publicitate

2 comentarii la articolul “Căderea părului: cauze și remedii naturale – part 2”

  1. Pingback: Căderea părului. Cele mai comune cauze și cum o poți evita

  2. Pingback: Căderea părului: cauze și remedii naturale – part 1 – Dr. Cezar

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *